Wat je moet weten over pioenen

Wat je moet weten over pioenen

  • Post author:
  • Post category:Nieuws

Wat je moet weten over pioenen

De pioenwortels worden opgegraven tussen midden oktober en midden november. Dit is de natuurlijke rustperiode voor een pioen en opgraven en planten tijdens deze fase is dus ideaal.

Bij Bloom kijken we wat naar het weer om te beslissen wanneer we verzenden. Indien er een zoals dit jaar een zeer lange periode met erg veel regen is, dan stellen we het even uit om te vermijden dat de wortels tijdens een zeer natte fase geplant worden bij jullie thuis.

Hoe ziet het plantgoed er uit?

De pioenen worden steeds als naakte wortel verstuurd. Dit is dus een stuk van de wortel van de pioenroos met enkele nieuwe ogen erop. Daaruit zullen in het voorjaar de takken boven de aarde komen kijken.

Wanneer plant ik de wortels het best?

In de regel: hoe sneller na ontvangst hoe beter. Als je ze ontvangt op een dag met heftige buien en de grond is erg nat, dan stel je het werk beste nog enkele dagen uit. Voor midden november is ideaal maar in principe kan je pioenen wel de hele winter door planten.

Waar plant ik mijn wortels het best?

Kies een plekje waar de grond goed doorlatend is. In de herfst en winter kan het ook best vaak vochtig zijn en een pioen heeft net als wortels van de meeste andere planten geen baat bij natte voeten want dan gaat de plant rotten.  Goed drainerende grond is dus het beste.

Heeft een pioen zon nodig? Ja hoor, de hele dag zon is eigenlijk ideaal. Maar heb je dat niet in de tuin? Plant je naakte wortels dan eventueel in halfschaduw. Helemaal geen zon is niet goed want dan groeit de plant wel maar komen er geen bloemen aan.

Nog enkele vuistregels: plant pioenen nooit twee keer op dezelfde plaats bij verplanten of bij de aankoop van nieuwe planten. Als er al eens een pioen stond dan zoek je beter een nieuwe plek. Zorg dat er voldoende verluchting aanwezig is en dat je plant niet moet concurreren met veel andere planten, struiken of bomen.

Hoeveel afstand laat ik tussen?

Als plantafstand kan je je naar 75cm tussen 2 planten richten want op termijn heeft de plant toch behoorliljk wat ruimte nodig, tot 1 vierkante meter per plant.

Hoe diep plant ik de wortels?

De nieuwe ogen moeten net onder de grond zitten, laat er nog enkele centimeters aarde boven. De wortel moet op zijn geheel onder de aarde zitten maar niet te diep zodat ze voldoende snel boven de aarde raken met hun nieuwe takken en niet wegrotten door te vochtige grond.

Maak een gat die groter is dan je plantgoed, de wortels kunnen soms vreemde vormen hebben en wat plek in beslag nemen. Graag zo’n 10 centimeter diep en plaats je wortel erin. Zorg dat de aarde in het gat goed los is en niet te hard aangestampt. Plaats je wortel erin en zorg dat de nieuwe ogen naar boven wijzen. Graaf alles weer dicht en bedek de bovenste ogen met een paar centimeter aarde.

Vergeet geen naamkaartje te plaatsen als je wil onthouden welke plant je waar hebt geplant.

En nu… wachten maar tot het lente is 🙂