Wat je moet weten over dahlia’s

Wat je moet weten over dahlia’s

  • Post author:
  • Post category:Nieuws

Wat je moet weten over...

DAHLIA

Dahlia’s zijn onmisbaar op een biologische bloemenboerderij. Ze doen het goed in ons klimaat, zijn productief en bestaan in alle kleuren en vormen. Maar hoe start je ermee? 

Planten

Dahlia’s vragen zon, liefst 8u per dag, dus plaats ze op een zonnige plek. Op onze boerderij staat een deeltje ook in halfschaduw en dat lukt ook prima bij een warme en mooie zomer. 

Plant de knollen op een plaats waar de aarde niet te vochtig wordt. Het plantgoed kan bij grote vochtigheid rotten en dat willen we voorkomen. Voeding kunnen ze goed gebruiken dus voeg voor het planten wat compost of andere meststof toe aan je grond. Wij werken met biologische champost uit de champignonteelt maar soms ook met wat mest van onze schapen. Als de aarde los is, kan je een gat maken waar de knol in komt, zo’n 15 cm diep is voldoende. 

Wanneer planten? Dahliaknollen verdragen geen vorst. Als je op veilig wil spelen, dan plant je ze dus best rond midden mei als de kans op vorst is geweken in onze streken. Als het weer ook eind april of begin mei goed is en geen vorst wordt voorspeld, dan kunnen ze ook enkele weken vroeger de grond in. 

De plantafstand tussen twee planten is idealiter zo’n 40-50 cm. De ene plant wordt al wat groter dan de andere maar met deze afstand hebben ze altijd genoeg plaats. 

Groeien 

Een dahlia heeft holle stelen die graag gevuld worden met water. Is het droog weer? Dan geef je ze best af en toe wat water. Je merkt het ook aan de tragere groei of slappe bladeren als ze dorstig worden. Start echter pas met de bewatering als de eerste scheuten en bladeren zichtbaar zijn. Anders worden de knollen te nat na het planten en kunnen ze gaan rotten. 

Wil je graag veel bloemen, langere stelen en bredere planten? Dan knip je de centrale steel af eens ze 30 cm hoog zijn. Dit noemen ze ‘pinchen’ in het Engels of ‘aftoppen’. Dit lijkt wat vreemd, alsof je de plant kapot maakt en het niet meer goed komt maar niets in minder waar. Door de centrale steel in te korten stimuleer je de groei van zijtakken. En meer zijtakken leiden tot grotere planten. Het is geen must als je ze gewoon hobbymatig in de tuin wil. 

Dahlia’s bloeien een hele zomer lang, vaak tot het vriest als je de bloemen regelmatig afknipt en de plant goed onderhoudt. 

 
biologische bloemen ecological flowers duurzaam bio biobloom bloom

Bloemen

Wil je graag bloemen snijden? Dan kan je ze snijden in de fase waar jij ze zelf mooi vindt, iets meer gesloten of mooi open. Een dahlia ontwikkelt zich weinig na het snijden dus verwacht niet dat een gesloten bloem nog helemaal zal openen in de vaas. Wil je ze professioneel snijden? Zorg dan dat ze mooi open zijn maar nog niet beginnen verwelken. Als de bloembladeren aan de achterkant beginnen lossen, dan is het te laat. Goed gesneden zullen vele bloemen zo’n 5 tot 7 dagen houden in een boeket of in de vaas. Zoals alle andere bloemen ook snijd je best in de ochtend voor de warmte. 

Ook al zie je zijscheuten en nieuwe takken op de stelen, kan je toch best lange stelen snijden. Lange stelen afsnijden zorgt voor nieuwe lange stelen. 

Zo lang je de bloemen snijdt, zal de plant nieuwe bloemen tevoorschijn toveren. Laat je ze verwelken en in zaad komen, dan zal de plant verzwakken en uiteindelijk afsterven. 

Hoge planten kan je ondersteunen met bv. een bamboestok naast de steel. Maar veel hangt af van de locatie waar ze staan en de meerderheid van de planten heeft bij ons op het veld geen steun nodig. Hoe zwaarder de bloemen, hoe sneller ze wat ondersteuning kunnen gebruiken. 

Vermeerderen

In de winter kan je de knollen afdekken met wat hooi tegen de vorst of je haalt ze uit en bewaart ze donker, droog en vorstvrij. Je kan ze ook in een kist met potaarde of houtschilfers bewaren zodat ze goed de winter doorkomen. Sommige soorten hebben sterkere knollen dan andere en komen vaak makkelijker door de winterfase.

Dahlia’s vermeerderen

De knol die je na het seizoen uit de grond haalt is goed gegroeid. Als je meerdere planten wil het volgende seizoen dan kan je de knol splitsen en vermeerderen. Is dat niet nodig? Dan kan je de knol gewoon ze terug planten maar er zullen meer stelen uit komen en dan dun je die beter wat uit zodat er genoeg kracht is voor de nieuwe stelen. Een vijftal stelen per knol is vaak voldoende. 

Over het vermeerderen hebben we het nog na de zomer in een nieuwe post. 

Veel succes!