Verwen je boeket

Verwen je boeket

  • Post author:
  • Post category:Nieuws

Verwen je boeket

De eerste tulpen staan nu te blinken in de vazen. Maar hoe verzorg je het tulpenboeket zodat je bloemen zo lang mogelijk mooi blijven in je vaas? Er zijn enkele gouden regels:

  • plaats je boeket niet in de zon, naast een warmtebron of in de tocht
  • Gebruik een vaas die boven breed genoeg is zodat er genoeg lucht in kan anders wordt het water te snel warm
  • ververs je water regelmatig
  • Tulpen groeien vaak nog door in de vaas dus snij gerust af en toe een centimeter af. Zo kunnen de stelen weer goed water opnemen want het zijn grote drinkers
 

Soms loopt het toch eens fout. Je woont in een huis met veel licht, de zon schijnt plots binnen na enkele druilerige dagen… En dan kan dit gebeuren:

 

Misschien lijkt dit wel erg slechte reclame voor ons product maar het is de realiteit. Bij de meesten van ons gebeurt dit niet maar het is mogelijk. Het goede nieuws is: dit is een natuurlijke reactie en kan opgelost worden.

De tulpen op de foto staan in een licht huis waar het plots, na enkele dagen slecht en grijs weer, opwarmt door de zon. De zon komt en… de bloemen laten hun kopjes hangen. Waarom?

De vaas is te klein: er is weinig steun door weinig hoogte en ze is te eng bovenaan waardoor het water te warm wordt.   De bloemen kunnen niet goed drinken.

Hoe oplossen? De stelen worden best wat schuin afgesneden, het water ververst en de bloemen kunnen enkele uren in een papiertje worden gedraaid zodat ze goed kunnen drinken en terug stevig worden in een rechte positie.

Zo komen ze terug op hun plaats:

 

Wat met beweging?

Tulpen bewegen graag in de vaas. Sommige soorten vallen wat naar onder waar de steun van de vaas stopt. Andere groeien wat grilliger zoals de papagaaitulpen. Maar er zijn zeker ook soorten die gedurende hun hele bloei gewoon stevig rechtop blijven staan. Beweging is voor mij persoonlijk geen probleem. Integendeel, ik vind het prachtig en het is eigen aan de soorten. Ik selecteer dus niet op soorten die altijd recht blijven staan. Onder andere papegaaitulpen zijn deel van het assortiment en zij maken graag mooie krullen met de steel. Bij Bloom worden meer dan 15 soorten tulpen geteeld en die hebben elk hun eigenheid die ze bijzonder maakt. Schoonheid en kwaliteit primeren, uniformiteit niet.

Heb je je tulpen graag recht? Zorg er dan voor dat je vaas hoog genoeg is en snijd eventueel wat bij als de tulp te sterkt doorgroeit in de vaas. Klaar is kees.

Dit klinkt nu misschien als een fulltime job maar dat is het niet. Vergeet vooral niet te genieten.