Start de lente in november

Start de lente in november

 • Post author:
 • Post category:Nieuws

Hoe start je een nieuw seizoen in november?

November, de winter loert om de hoek. De natuur beslist dat het tijd is voor rust. Maar ook dan kunnen we aan de slag in de tuin om de eerste bloemen van 2021 het startsignaal te geven.

Wat kan jij nu alvast doen?

 

Tulpen

biologische bloemen ecological flowers duurzaam bio biobloom bloom

Tulpen planten kan je doen tot januari. Als je nu bollen aankoopt en plant, dan worden dit de bloemen die je kan oogsten van eind maart tot begin mei.

Welke soorten kies ik?

Om wat variatie te hebben en niet alle tulpen in dezelfde weken in bloei te zien, ga je best op zoek naar vroege, middel en late tulpen. Deze soorten bloeien vroeger of later afhankelijk van de soort. Let erop bij je bestellingen dat je er enkele kiest uit de drie groepen.

Hoe planten?

Je kan tot enkele honderden bollen planten op een vierkante meter. Je hoeft geen of nauwelijks plaats te laten tussen de bollen. Maar het kan natuurlijk wel. Zelf plant ik de bollen op een vijftal rijtjes per meter en laat telkens een 5 tot 10cm tussen de bollen.

Tulpen plant je ook makkelijk in potten of in vierkantemeter bedden. Je kan opteren voor het planten in lagen waarbij je 2 of drie bollensoorten in laagjes op elkaar plant. De laatst bloeiende soort plant je onderaan. Zo kan je bijvoorbeeld een late tulp onderaan in de pot ingraven en er bovenop een laagje crocus bollen op planten. Lang plezier gegarandeerd.

Samen met de tulpen kan je ook kiezen voor het planten van andere voorjaarbollen zoals sieruit, narcis, frittilaria…

Ranonkel en anemoon

Bloom

Ook ranonkels en anemonen kunnen nu nog gestart worden. Ranonkels zijn naar mijn mening geen beginnersbloem. Ze moeten vroeg gestart worden maar zijn toch wat gevoelig voor vorst dus in de winter moet je ze ook beschermen als het te koud wordt. Als je deze bloemen wil uitproberen, zou ik iedereen aanraden om geen te grote hoeveelheden te starten en te kijken of ze het goed doen op jouw grond.

Hoe planten?

 • week de knollen zo’n 24u voor in water
 • plaats de voorgweekte knollen ofwel direct in de grond met zo’n 20cm plaats tussen. Ranonkels verkiezen een zonnige plaats maar anemonen houden van wat schaduw.
 • je kan de voorgeweekte knollen ook in een bak met aarde plaatsen, leg ze op een bodem aarde van een 2tal centimeter en bedek ze met wat extra aarde. Zet de bakken enkele weken koel en donker zonder water te geven en wacht tot ze wortels aanmaken. Eens ze voorgeschoten zijn, kan je ze uitplanten in de tuin. Zo krijgen ze wat voorsprong en een beschermde start.
 • Bescherm de planten indien het hard vriest met een vliesdoek of wat bladeren of hooi of stro.

 

Plannen smeden

Bij het haardvuur, tijdens het kerstverlof, op een donkere avond… genoeg winterse momenten om eens diep in de catalogussen van zadenleveranciers te kijken.

Waar vind je bio zaden?

 • Bingenheimer
 • De Bolster
 • Jellito (vaste planten, deels biologisch)
 • Ecoflora
 • Op internet vind je nog veel andere bronnen met niet-biologisch zaadgoed zoals Chiltern Seeds, De nieuwe tuin…