Het gezicht

biologische bloemen ecological flowers duurzaam bio

Hallo,
mijn naam is Ruth

In 2015 startte ik als bloemenboerin na een opleiding in de biologische landbouw. Maar hoe ik daar geraakt ben, daar is niet per definitie en logisch antwoord op. Want nee, Ik groeide niet op in een links gezin met veel aandacht voor ecologie. Noch heb ik de groene vingers met de paplepel meegekregen en ‘bloem’ was ook niet mijn eerste woordje als baby.

Ik studeerde politieke wetenschappen, woonde lange tijd liever in een grote stad als het kleine Brugge waar ik geboren ben en besliste pas op mijn 30ste om het roer om te gooien. Een late intuïtieve beslissing dus, buikgevoel noemt men dat ook. En vooral ook durven springen in het onbekende.

Wie ben ? Ik ben een multitasker, een impulsieve twijfelaar, een optimist, een tegendraadse denker en een doener.

Ik hoop met vriendelijkheid anderen te besmetten en zo de verzuring tegen te gaan, ik ben ongeduldig en snel verveeld,  een bezige bij met een goede dosis mensenkennis. Hoewel ik houd van logica en cijfers, heb ik een goed oog voor het emotionele en menselijke. Ik ben direct, soms wat brutaal en leg ‘het’ graag uit eens ik ervan overtuigd ben dat ik ergens iets vanaf weet.

In 2016 ben ik in Ichtegem geland. In datzelfde jaar groeide ook ons gezin met één en twee jaar later een tweede dochter. Genoeg om handen dus. 

 

De Boerderij

"met mijn gat in de boter gevallen"

biologische bloemen ecological flowers duurzaam bio biobloom bloom

 

Bloom startte in 2015 met de seizoenspacht van een perceel op bioboerderij ‘De Zaaier’ van Diederik in Ruddervoorde. De perfecte plaats om goed omringd door vertrouwen en ervaring de eerste stappen te zetten.

Tijdens dat startjaar kreeg ik dankzij Renaat van Bioboerderij ‘t Reigershof in Klemskerke de kans om een stuk biologisch akkerland te pachten waarbij ook een oude hoeve hoorde. Een geschenk die uit de hemel kwam vallen zonder ernaar op zoek te zijn. 

Sinds 2016 wordt tientallen verschillende soorten snijbloemen geteeld in Ichtegem. De bloemen groeien in open veld of een koude tunnel. De focus lag bij de start op éénjarige teelten maar ondertussen werd geïnvesteerd in vaste planten, hagen, bomen en heesters om ook de diversiteit rond de boerderij een duwtje in de rug geven. Het werk op de hoeve wordt gedaan door mensen, kippen, schapen, bijen, katten en een hond; hommels, vogels, egels, wormen…

De Bloemen

Waarom zou je bio bloemen kopen als je ze niet eet? De natuur rondom ons kreeg al heel wat te verduren. In Vlaanderen op een kleine oppervlakte ecologisch telen maakt misschien geen wereld van verschil als het over de opwarming van de aarde of de vervuiling van de natuur gaat. Maar ik geloof in het effect van vele kleine druppels op een hete plaat. Iets afbreken is makkelijker dan het weer op te bouwen maar dat wil niet zeggen dat we er niet aan moeten beginnen of verder werken.

Ecologisch telen betekent dat je bv. geen kunstmest gebruikt, geen pesticiden en in mijn geval ook geen andere gewasbeschermingsmiddelen.  Bij het veldwerk houden we rekening met de bodem en proberen die gezond te houden, het is een geven en nemen van zowel het negatieve als het positieve.
 
Het Bio-label houdt niet bij ieder bedrijf hetzelfde in maar betekent wel dat je op regelmatige basis aan controles wordt onderworpen en je aan minimum vereisten moet houden.
 

De keuze voor bio bloemen

Dus voor wie of wat kiezen voor natuurlijke bloemen? Voor de gezondheid van onze bodem en de natuur, voor de gezondheid van de boer en handelaar die op het veld of in de winkel met de bloemen werken en ook voor de gezondheid van de klant bij wie de bloemen terecht komen.

biologische bloemen ecological flowers duurzaam bio biobloom bloom

De bloemen van Bloom groeien op het tempo van warmte, licht en water. Ze worden niet opgejaagd maar bloeien volgens een natuurlijk ritme doorheen de seizoenen.

Door een goede keuze van rassen en kleuren die ons klimaat doorstaan, willen we op het veld bloemen telen met oog voor schoonheid, diversiteit en kwaliteit.